NemRadik

Nem radikális? Vagy nemzeti radikális? Létezik olyan, hogy nem radikális nemzeti radikális? Gondoljunk utána!

Tessék csatlakozni!

Archívum

2011.03.03. 17:29 Nemradik

Iskolakötelezettség – 15 éves korig

Nincs róla mit mondani. Véleményem szerint – ha igaz, ha nem – az ötlet is önmagáért beszél. Valaki piásan álmodozott és most véletlenül kikerült a nép elé az ötlet.

 

De. De lehet, hogy a probléma, amelynek kezelésére az ötlet megszületett, létezik. Természetesen az, hogy 15 éves fiatalok eldöntsék, hogy most ők tanulni vagy dolgozni akarnak, elég abszurd dolog, hogyan dönthetnének jól? Sehogy.

 

A jelenlegi probléma viszont nem ez, hanem, hogy a mai huszonéves fiatalok nagyon jól tudják, hogy mit akarnak, illetve inkább, hogy mit nem: dolgozni. Amikor leültem, hogy ezt a posztot megírjam, még biztos voltam benne, hogy a Fidesz ötletét le fogom szólni – a kezdésből gondolom, látszik, de átírni már nem fogom. Azonban rá kellett jönnöm, hogy ez nem így van. Az alapgondolatból – hogy 15 évesen dönteni kell, hogy munka, vagy iskola – egészen jó irányba is el lehet indulni.

 

Szóval visszatérve a mai fiatalokhoz: többségük a középiskola után főiskolára, egyetemre megy. Sajnos nem azért, mert oda valók. Az előző kormányok sorozatos rossz döntései nyomán ma szinte mindenkit felvesz valamilyen felsőoktatási intézmény, attól függetlenül, hogy a hallgató képességei megfelelőek-e. És nagyon sokszor nem megfelelőek - ha az ember beül egy-egy szemináriumra, szörnyű csapásként fogja értékelni az ifjak egy-egy megszólalását, olyan problémákról nem is beszélve, hogy milyen sokba kerül fenntartani a sokszor „zs” kategóriás intézményeket.

 

A hallgatók felkészületlenek és mára már oda jutottunk, hogy mintegy társadalmi szerződést alkotva az előadókkal, egyfajta kölcsönös színvonalcsökkentésbe kezdtek. Egyfelől, minél több diák, annál több pénz – tehát nem éri meg kirakni a nem odavalókat-, másfelől a tanárok közti versengés –nyilván ahhoz a tanárhoz mennek a diákok, ahol könnyebb teljesíteni a kurzust- odáig züllesztette felsőoktatást, hogy egyes Egyetemeken már a tanszékvezetők „járőröznek”, hogy biztosítani tudják az oktatás minőségét. És ez magától nem fog javulni, főleg, hogy kis híján több a meghirdetett hely, mint az érettségiző fiatal, tehát már nem azért megy a verseny, hogy Pistike bejusson az egyetemre, hanem, hogy az utolsó léha tahót is megfogja az egyetem.

 

Talán, ha a fiataloknak 15 évesen dönteniük kéne, akkor jobban kezelhető lenne a helyzet. Egyfelől az oktatásban maradóknak teljesíteniük kéne – különben kiteszik őket, hiszen már nem kötelezős 18 éves korukig tanulniuk – és persze nyilvánvalóan sok olyan tanuló is kikerülne a rendszerből, aki csak melegedni jár be az iskolába. Azt pedig ugye ne az állam pénzéből tegye, akkor inkább dolgozzon – mondjuk, itt hívnám fel az illetékesek figyelmét, hogy ehhez munkalehetőségre is szükség van…

 

Másfelől sokkal pozitívabb hatást gyakorolna azokra a tanulókra, akik a munkát választják – és minden bizonnyal csalódva választásukban – néhány hét, hónap után kérik, hogy mégis tovább tanulhassanak. Ők lesznek a jolly joker, ugyanis nincs annál elszántabb tanulók, aki tudja (!), hogy nincs más esélye, csak a megszerezhető tudás és ezért százszorta motiváltabb lesz, mint azok, akik csak kényelmi szempontból, vagy anyuci pénzéből/nyomására választják gondolkodás nélkül a tanulást a munka helyett.

Köszönöm a figyelmet!

1 komment

Címkék: oktatás politika fidesz iskolakötelezettség


A bejegyzés trackback címe:

https://nemradikalis.blog.hu/api/trackback/id/tr832707702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tirexbaby 2011.05.06. 15:32:39

Most jelen pillanatban hány éves korig köteles iskolába járni a gyerek?
süti beállítások módosítása